Bolševické manýry ve sněmovně aneb obrazy z rudé budoucnosti?

26. 03. 2009 10:39:58
Sněmovní levice je po vyslovení nedůvěry vládě na koni. Rudooranžoví ztrácejí veškeré zábrany. Ke koalici se chovají jako okupanti k obsazenému území. Mám na mysli včerejší cenzorsko-autoritářské praktiky pana Zaorálka.

Vše začalo poměrně nevinně, pokud se tak ovšem dá nazvat vystoupení Davida Ratha, ve kterém například řekl, že část novinářské obce je trošku chabšího ducha. Obvinil vládu ze zneužívání tajných služeb a hrubě urazil vládu a přímo jmenovitě některé její členy. Doslova řekl: „Já si myslím, že vláda Mirka Topolánka se snaživou pomocí pánů Langerů, Bendlů a dalších tady zavádí skutečně poměry, které byly běžné v normalizačním Československu.“ A zejména pak: „To není demokratická vláda.“ Na toto vystoupení reagoval ministr vnitra Ivan Langer, který sdělil: „Ono by se dalo reagovat velmi jednoduše: Hoďte na toho blázna síť.“ V ten moment byl přerušen předsedajícím místopředsedou Lubomírem Zaorálkem, který na něj začal hystericky, jak je ostatně jeho dobrým zvykem, řvát, že nemá napadat jiné poslance. K tomu si dovolím dvě tzv. faktické:

1) Napadání ve sněmovně je poměrně běžné, samotný projev Davida Ratha nebyl ničím jiným než sérií urážek a dalších výpadů.

2) Ivan Langer neoznačil Davida Ratha za blázna, přesto mu nebylo umožněno pokračovat.

Přestřelka mezi pány Zaorálkem a Langerem, pak pokračovala a skončila vskutku nehorázně. Zaorálek opět hystericky (je to fakt dobrý herec) vyzýval Ivana Langera, který se Zaorálka tázal, kde byl, když mluvil David Rath, aby si šel sednout. Když Langer setrvával u pultu, Zaorálek mu vypnul mikrofon a vyhlásil 15 minutovou přestávku. O účinkujících si můžeme myslet cokoli, není to totiž podstatné, podstatná je arogance pana Zaorálka, který poslancům vypíná mikrofon a tím de facto cenzuruje jejich vystoupení. Podstatné je, že pan Zaorálek aplikuje zcela vědomě a bezostyšně dvojí metr, když říká, že opozice má větší právo na tvrdší výrazy než vládní koalice. Podstatné je, že předsedající schůze, který se má chovat neutrálně a nikoli politicky, se hrubě politicky zachoval. Podstatné, je že předsedající odebírá řečníkovi slovo, protože se mu nelíbí, co říká. Podstatné zkrátka jsou bolševické manýry pana Zaorálka. Smutné na celé věci pak je, že pan Zaorálek patřil k vedoucím představitelům Občanského fóra v Ostravě. Od té doby však urazil velký kus cesty. Byl to totiž právě on, kdo tlačil na ostravského primátora, sociálního demokrata Petra Kajnara, aby uzavřel radniční koalici s komunisty. A byl to on, kdo spolu s Jaroslavem Palasem vyjednal koalici mezi ČSSD a KSČM na krajské úrovni.

Doufám, že bolševické manýry jsou (zatím) doménou pana Zaorálka a nikoli celé ČSSD.

Autor: Pavel Drobil | čtvrtek 26.3.2009 10:39 | karma článku: 47.97 | přečteno: 17715x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 317 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3764
Pavel Drobil se narodil 18.10.1971. V roce 1995 ukončil studium na Masarykově Univerzitě v Brně, na fakultě právní. V roce 1998 po složení advokátní zkoušky se věnoval advokacii se zaměřením na obchodní právo. V roce 2000 Pavel Drobil vstoupil do ODS. O dva roky později se stal členem zastupitelstva města Bohumín. Od roku 2004 až do roku 2008 byl členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje, kde pracoval jako náměstek hejtmana kraje.V současnosti je volebním lídrem ODS v Moravskoslezském kraji pro parlamentní volby

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...