Hoďte už na ně někdo konečně síť,

chtělo by se mi spolu s Ivanem Langerem zvolat při sledování dalšího počínání středočeského hejtmana Davida Ratha a moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase.

Již druhý soud v Česku přikázal komunisticko-socialistickým hejtmanstvím přestat prznit právo a hospodářskou soutěž ve zdravotnictví a zakázal jim platit za klienty lékáren regulační poplatky. A reakce obou hejtmanů?  

Moravskoslezský hejtman Palas svolal radu kraje a rozhodnutí soudu obešel „novým“ řešením, tj. placením poplatků za klienty lékáren formou jejich vrácení občanovi na jeho bankovní účet. Když spočítám bankovní poplatky a úředníky, kteří tuto agendu budou muset na krajském úřadu řešit, určitě bude Palasova „zásadovost“ stát Moravskoslezský kraj více než oněch třicet korun. A to vše z peněz nikoliv sociální demokracie či komunistů, ale z peněz všech daňových poplatníků v Moravskoslezském kraji. Hejtman Palas, věren své komunistické (i polistopadové!) minulosti, totiž stále žije v přesvědčení, že je opět všechno všech a vlastně nikoho nic. A tak trochu mu nedochází, že je pouze dočasným správcem cizího majetku a jako dočasný správce by se k němu měl rovněž chovat. Mé právnické vzdělání, pravda již pět let aktivně nepoužívané, mi v této souvislosti říká, že existuje něco jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí … 

Středočeský hejtman Rath je jiný případ. Tento člověk je mimo jakékoliv politologické kategorie. Evidentně si ve svých stávajících funkcích léčí nějaký komplex a myslí si, že on je vykladačem ústavy a určovatelem, co je sociální či asociální a on stanoví, co je obecné blaho. A kdo nesdílí jeho zvrácený pohled na svět a právo, je nepřítel, kterého je třeba denunciovat. Rathovo politické šílenství už dosáhlo takových rozměrů, že vyhrožuje ředitelům zdravotních pojišťoven, které se rozhodnou pokutovat krajská zdravotnická zařízení porušující platné zákony, že je hned po vítězství ČSSD ve volbách odvolá a dokonce komentuje rozhodnutí soudu z pohledu ústavnosti. O zveřejnění telefonního čísla soudkyně, která rozhodla k nelibosti Ratha, už raději ani nemluvím. Prostě Rath je žalobce, soudce, kat i vykladač ústavnosti v jedné osobě. Kdybychom postupovali v logice Davida Ratha, mohli bychom se dočkat i toho, že až Davidu Rathovi někdo namlátí, tak např. ministr vnitra pohrozí policistům, kteří by se rozhodli tento trestný čin stíhat, vyhazovem, protože bude přesvědčen, že politicky je nakládačka Davidu Rathovi blahem pro tento stát. David Rath má ale štěstí. Je u nás naštěstí smutným originálem. Takže, pokud by jste se někdo domnívali, že David Rath si zaslouží přes ústa, nedělejte to, budete po právu potrestáni.  

A proto mi nezbývá, než jako v úvodu zvolat: Hoďte už na ně konečně síť!

 

Autor: Pavel Drobil | úterý 14.4.2009 8:22 | karma článku: 33,55 | přečteno: 1831x
  • Další články autora

Pavel Drobil

FBI zasáhne v Lidovém domě!

8.4.2010 v 11:41 | Karma: 30,58

Pavel Drobil

Česko podle Jiřího Paroubka

30.3.2010 v 13:25 | Karma: 40,08