Ekonomická krize, efektivita státní správy a strukturální fondy EU

5. 02. 2009 7:36:13
V době ekonomické krize (v její virtuální i skutečné fázi) je veřejný sektor, při odpovědné fiskální politice vlády, stabilizačním prvkem, který však ztrácí v čase svou sílu, protože i on je přímo závislý na výkonnosti celé ekonomiky. Snížení ekonomické výkonnosti národních ekonomik sebou přináší pokles daňové výtěžnosti a potažmo příjmové stránky veřejných rozpočtů a současně zvýšený tlak na výdaje na opatření k řešení dopadů krize, na aktivní politiku zaměstnanosti a podpůrné sociální programy.

Má-li kdy stát hospodařit s deficitním rozpočtem, tak je to bezpochyby období cyklického poklesu ekonomiky. Je však jedinou možnou a správnou cestou větší zadlužení, větší deficit státního rozpočtu? Je to jistě rychlé řešení, což se v době krize cení obzvláště. Současně s tím by však měla začít intenzivní práce na zvýšení efektivity samotného veřejného sektoru s cílem omezit náklady na poskytování veřejných služeb. O tom, že ve veřejném sektoru existuje řada oblastí, témat a procesů, které by bylo možné optimalizovat, konsolidovat či zcela eliminovat aniž by se snížila kvalita poskytovaných veřejných služeb, není pochyb. Takto získané úspory snižují celkový deficit veřejných financí či umožňují dodatečnou podporu ekonomiky například investicemi do socio-ekonomicky efektivních infrastrukturních projektů (např. dobře připravené projekty v dopravní infrastruktuře, či podpora veřejné dopravy zjednodušující pracovní mobilitu).

Správné a rychlé rozhodování o tom, kam zaměřit podporu z veřejných zdrojů je v době cyklického poklesu ekonomiky obzvlášť důležité. Významnou část disponibilních prostředků představují v tomto období v České republice strukturální fondy Evropské unie a fondy na podporu zemědělství a venkova. Na léta 2007 až 2013 má ČR vyjednánu celkovou podporu převyšující 29 mld EUR, což při oslabujícím kurzu české koruny představuje částku přes 110 mld Kč ročně. Navíc se v letech 2007 a 2008 tyto prostředky do ekonomiky ještě reálně nedostaly, jelikož první rok probíhalo vyjednávání s Evropskou komisí o jednotlivých operačních programech a v loňském roce byly projekty pro podporu z EU fondů vybírány. Proplaceno příjemcům bylo ze strukturálních fondů zatím méně než 3 mld. Kč. Nabízí se tak možnost maximálně zrychlit proces čerpání tak, aby se za splnění všech nezbytných podmínek do ekonomiky dostaly stamiliardy evropské podpory. A právě posílení a zefektivnění těchto administrativních článků veřejné správy tak, aby netvořily úzké místo pro tok financí do hospodářství a veřejné infrastruktury by mělo být jedním z cílů optimalizace procesů ve veřejné správě. Jsem přesvědčen, že i s tímto záměrem premiér Topolánek rekonstruoval svou vládu na počátku letošního roku.

V rámci strukturálních fondů EU má ČR schváleno přes 3,7 mld. EUR z Evropského sociálního fondu. Těchto 100 mld. Kč tak může a mělo by být využito na investice do lidského kapitálu, podporu aktivní politiky zaměstnanosti a financování podpůrných sociálních systémů či projektů. Právě investice do lidí, investice podporujících rozvoj jejich talentu a kompetencí je, dle mého názoru, jedinou dlouhodobě udržitelnou konkurenční výhodou naší ekonomiky. O těchto prostředcích však platí dvojnásob, že je důležité je bezezbytku využít. Je primárním úkolem centrální administrativy toto zajistit, neboť možnost reparátu fakticky neexistuje.

S nastoupivší skutečnou (nikoliv virtuální) fází ekonomické krize v ČR získává otázka efektivity veřejné správy a čerpání evropských fondů nový a mnohem významnější rozměr a měla by se stát jedním z nástrojů řešení dopadů poklesu české ekonomiky.

Autor: Pavel Drobil | čtvrtek 5.2.2009 7:36 | karma článku: 22.85 | přečteno: 2316x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 908 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1582 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3764
Pavel Drobil se narodil 18.10.1971. V roce 1995 ukončil studium na Masarykově Univerzitě v Brně, na fakultě právní. V roce 1998 po složení advokátní zkoušky se věnoval advokacii se zaměřením na obchodní právo. V roce 2000 Pavel Drobil vstoupil do ODS. O dva roky později se stal členem zastupitelstva města Bohumín. Od roku 2004 až do roku 2008 byl členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje, kde pracoval jako náměstek hejtmana kraje.V současnosti je volebním lídrem ODS v Moravskoslezském kraji pro parlamentní volby

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...