Socialistické sliby chyby a trik s důchodci

4. 02. 2009 23:58:28
ČSSD zvítězila v loňských krajských volbách slibem zrušení poplatků ve zdravotnictví, bojem proti školnému, zvýšením rodičovského příspěvku a slibem návratu dětských přídavků. Tolik billboardová hesla např. s tváří dnešního hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase. A jaká je realita?

Začnu u slibů z Palasových billboardů jako jsou boj proti školnému, zvýšení rodičovských přídavků a návratu dětských přídavků. Když jsem se na posledním zastupitelstvu kraje pana Palase zeptal, kde jsou na programu zastupitelstva materiály, kterými ČSSD bude plnit uvedené předvolební sliby, tak mi pan Palas odpověděl, že je tam nenajdu, protože on nic takového v našem kraji nesliboval. Přiznám se, že mě jeho odpověď nepřekvapila. Už dlouho si myslím, že osoby na plakátech ČSSD v krajské volební kampani byly jen najmutí herci, kteří ani nevěděli, co pod jejich obličeje Lidový dům napíše. Jako politik tedy panu Palasovi jeho herecké billboardové angažmá nevyčítám. O mě ale nejde, zpozornět by měli voliči ČSSD. Ne každý slib se slibuje proto, aby se splnil...

Pokud se rušení tzv. regulačních poplatků ve zdravotnictví týče, musím konstatovat, že v naplňování tohoto slibu je ČSSD bezzásadově zásadová. Poprvé v novodobé historii České republiky se některá politická strana rozhodla programově nedodržovat zákony našeho státu. Je pravda, že armáda krajských úředníků, která se po volbách dostala do područí socialistů, vymyslela jakousi měkkou verzi nedodržování zákona o regulačních poplatcích, a to jeho obcházení. Nicméně my, kteří máme právní vzdělání a nestali se z nás za léta praxe právní oportunisté a pokrytci víme, že obcházení zákona je pouze jednou z podob jeho nedodržování. A to dokonce takovou, která může, ve spojení se správou cizího majetku (a nic jiného členství v radě kraje není), vést až k naplnění skutkové podstaty trestného činu.

Dosti teorie. Nyní trochu socialistické praxe. Senát odmítl zrušení poplatků ve zdravotnictví schválené Poslaneckou sněmovnou a přijal úpravu zákona, která vychází vstříc nevýdělečně činným spoluobčanům (děti do 18-ti let) a zrušil pro ně 30 korunový poplatek u lékaře a zároveň pro ně (stejně jako pro důchodce) snížil ochranný limit na 2500 Kč. A reakce ČSSD, konkrétně pana Paroubka? Je to špatný kompromis, protože nepřináší nic nebo málo důchodcům, kteří jsou dle Paroubka ekonomickou krizí nejohroženější sociální skupinou. Lepší ukázku populismu a nekompetence šéf ČSSD ani nabídnout nemohl. Nemám nic proti sociální ochraně důchodců, právě naopak. Ale nemyslím si, že zrovna důchodci jsou krizí nejohroženější sociální skupinou. Dokonce si myslím, že opak je pravdou. Krize povede k poklesu inflace a možná až k deflaci. Tedy k poklesu cen většiny zboží na trhu. Vláda uvažuje o snížení DPH, jako o jednom z nástrojů boje s krizí. Prosadí-li toto snížení, potom opět dojde k poklesu cen zejména potravin, které tvoří podstatnou položku v rozpočtu důchodců. A to vše za situace státem garantovaného každoměsíčního příjmu pro důchodce (důchodu). Kdyby Paroubek a jeho přátelé ve straně nevsázeli pouze na populistické blábolení za každou cenu, potom by museli říci, že nikoliv důchodci, ale zaměstnanci bez praxe a zaměstnanci v předdůchodovém věku jsou krizí nejvíce ohroženou skupinou. Tito naši spoluobčané si zaslouží největší pozornost politiků a zejména na ně by měla být zaměřena protikrizová opatření v daňové a sociální oblasti. Tady ale socialistům evidentně došla invence. Proto se rozhodli z nejméně ohrožené sociální skupiny (důchodců) vyrobit tu nejohroženější. A až důchodci poznají, že se nemají o nic hůře než před krizí, což socialisty kromě několika bezduchých frází nebude stát nic, přijdou ČSSD poděkovat k volebním urnám. Trik s rušením třicetikorunových poplatků socialistům vyšel. Vyjde jim i trik s důchodci?

Autor: Pavel Drobil | středa 4.2.2009 23:58 | karma článku: 46.79 | přečteno: 11217x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 22.62 | Přečteno: 369 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 509 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3764
Pavel Drobil se narodil 18.10.1971. V roce 1995 ukončil studium na Masarykově Univerzitě v Brně, na fakultě právní. V roce 1998 po složení advokátní zkoušky se věnoval advokacii se zaměřením na obchodní právo. V roce 2000 Pavel Drobil vstoupil do ODS. O dva roky později se stal členem zastupitelstva města Bohumín. Od roku 2004 až do roku 2008 byl členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje, kde pracoval jako náměstek hejtmana kraje.V současnosti je volebním lídrem ODS v Moravskoslezském kraji pro parlamentní volby

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...